We blijven op de hoogte!

Marketing trends en ontwikkelingen

social media kanalen

Welk social media kanaal voor jouw doelgroep?

March 17, 20233 min read

Welk social media kanaal voor jouw doelgroep?

Het kan lastig zijn om te bepalen welke social media platforms je moet gebruiken om jouw doelgroep te bereiken, vooral nu er voortdurend nieuwe kanalen worden ontwikkeld. Om te beslissen welk platform het meest geschikt is voor jouw organisatie, is het belangrijk om te weten op welke kanalen jouw doelgroep actief is en waar je ze dus het beste kunt bereiken. In deze blog leggen we uit hoe je dit aanpakt. Het is namelijk zonde van je tijd en energie om een platform te gebruiken waarop je doelgroep nauwelijks actief is.

social media kanalen targeting

SOCIAL MEDIA ONDERZOEK

Newcom heeft onlangs het nationale social mediaonderzoek van 2023 uitgebracht, waarin enkele interessante bevindingen zijn gepresenteerd. Deze gegevens kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste kanalen voor jouw organisatie om actief op te zijn, maar ook om te vermijden. Net als vorig jaar is het dagelijks gebruik van social media in aantal minuten per dag opnieuw toegenomen in 2023, en het aantal kanalen dat door bijna alle leeftijdsgroepen wordt gebruikt is gestegen. De platformen die het meest groeien zijn TikTok en Instagram.

FACEBOOK

Facebook is een social mediakanaal dat zich richt op een brede doelgroep, waaronder alle volwassen leeftijdscategorieën. Opvallend is dat er echter sprake is van een sterke afname van jongeren in de leeftijdscategorie van 15-19 jaar, en ook de jongvolwassenen van 20-29 jaar zijn steeds minder vaak op dit kanaal te vinden. Voor Facebook geldt dat het vooral belangrijk is voor de oudere doelgroep. Het wordt voornamelijk gebruikt door mensen die contact willen houden met familie en vrienden, en om op de hoogte te blijven van hun favoriete bedrijven. In 2023 heeft Facebook 9,9 miljoen gebruikers, waarmee het het op één na grootste social mediakanaal in Nederland is. Het aantal gebruikers is echter met 5% gedaald ten opzichte van 2022.

YOUTUBE
Op YouTube kun je met videocontent alle leeftijdscategorieën bereiken. Dit kanaal heeft een brede doelgroep: jongeren, ouderen en alles daartussenin. Daarom is YouTube geschikt voor bijna elke organisatie. YouTube heeft in 2023 9,9 miljoen gebruikers, wat een groei betekent van 7% ten opzichte van 2022. Daarmee is YouTube het op twee na grootste social mediakanaal in Nederland.

INSTAGRAM
De doelgroep op Instagram valt voornamelijk in de leeftijdscategorie 15-40 jaar, vooral onder jongeren en jongvolwassenen is het kanaal populair. Opvallend is dat dit kanaal vaak gebruikt wordt door shoppers, vandaar dat er veel influencers actief zijn op dit kanaal.

In vergelijking met 2022 heeft Instagram in 2023 een aanzienlijke groei doorgemaakt. Het aantal gebruikers steeg van 6,6 miljoen naar 7,8 miljoen, wat neerkomt op een toename van 7%. Instagram blijft zichzelf voortdurend vernieuwen door nieuwe functies toe te voegen waarmee de doelgroep op nieuwe manieren kan worden bereikt.

LINKEDIN

LinkedIn is het social mediaplatform bij uitstek voor B2B-organisaties, waar de doelgroep voornamelijk bestaat uit mensen in de leeftijdscategorie 20-55 jaar die geïnteresseerd zijn in zakelijke content en contacten. Het platform is gericht op netwerken, delen van zakelijke kennis en successen. In 2023 heeft LinkedIn 5,0 miljoen gebruikers, hetzelfde aantal als in 2022.

PINTEREST

Pinterest is het ideale kanaal voor mensen die inspiratie en ideeën willen opdoen. De doelgroep bestaat voornamelijk uit creatieve vrouwen in de leeftijdscategorie 20-50 jaar en is vooral populair in de categorieën reizen, recepten en interieur. Het aantal gebruikers van Pinterest groeide met 10% in 2023 ten opzichte van 2022, van 4,2 miljoen naar 4,6 miljoen.

TIKTOK

TikTok richt zich voornamelijk op de jongste generatie in de leeftijdscategorie 6-19 jaar, hoewel ook jongvolwassenen in de leeftijdscategorie 20-29 jaar actief zijn op dit kanaal. Gebruikers komen vooral voor entertainment naar dit kanaal. TikTok heeft een enorme groei doorgemaakt van 34% in 2023 ten opzichte van 2022, van 3,0 miljoen naar 4,0 miljoen. In 2022 groeide TikTok ook al met 75%.

MEER WETEN?

Wil je graag meer weten over hoe wij bij ipsis een op maat gemaakte social mediastrategie voor jouw doelgroep kunnen ontwikkelen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!

Bron: https://www.newcom.nl/

Back to Blog

Wij zijn LeadFixers. Onze missie is om jou op weg te helpen in een evoluerende digitale wereld.

Menu

Overig

KVK: 86604341

BTW: NL864020272B01

IBAN: NL32 RABO 0198 0052 88

BIC: RABONL2U

Leads Fixen?

Ontvang maandelijks gratis tips & tricks!

Wij zijn LeadFixers. Onze missie is om jou op weg te helpen in een evoluerende digitale wereld.

Menu

Overig

KVK: 86604341

BTW: NL864020272B01

IBAN: NL32 RABO 0198 0052 88

BIC: RABONL2U

Leads Fixen?

Ontvang maandelijks gratis tips & tricks!

© Copyright 2023 LeadFixers. Powered by Baas Systeem | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene Voorwaarden