We blijven op de hoogte!

Marketing trends en ontwikkelingen

lead magnet

De beste leadmagnets!

March 03, 20237 min read

Introductie:

Om veel leads te genereren is naast een goede strategie een lead magnet echt een must! Wat is een lead magnet hoor ik je denken, een lead magnet is even kort door de bocht een prikkel of stimulans die ervoor zorgt dat je doelgroep contactgegevens achterlaat in ruil voor de waardevolle lead magnets die jij gratis 'weggeeft'.

Wil jij je doelgroep ook blij maken met de waardevolle gratis weggevers in ruil voor contactgegevens. Wij leggen jou graag uit wat een lead magnet precies inhoud en hoe je er een maakt!

1. Wat houd een lead magnet precies in?

Een lead magneet zorgt ervoor dat websitebezoekers contactgegevens achterlaten in ruil voor een waardevolle stimulans. Lead magneten helpen niet alleen bij leadgeneratie. Als je een goede lead magneet maakt dan geeft deze ook relevante informatie waardoor eventuele vragen van een lead beantwoord worden. Een lead magneet kan bestaan uit:

  • Een whitepaper of e-book

  • De belofte op een interessante nieuwsbrief

  • Een gratis tool in de vorm van een template

  • Een interessante infographic of infomercial

  • Rapportages van de laatste cijfers en bevindingen in jouw niche

  • Videomateriaal over het gebruik van een specifiek product of systeem

  • Templates voor advertenties, nieuwsbrieven etc.

Bedenk welke interessante informatie relevant is voor jouw websitebezoekers. Voor welk probleem zoeken bezoekers een oplossing en welke informatie kun jij als ondernemer weggeven zonder jezelf in de vingers te snijden? Het is bij een lead magneet belangrijk om de balans te vinden in de informatie die je weggeeft, zodat potentiële klanten terug komen om over te gaan tot een aankoop.

De effectiviteit van lead magneten is te wijten aan het principe ‘wederkerigheid’ van Cialdini.  Volgens dit principe zijn mensen sneller geneigd om iets te geven wanneer zij iets ontvangen. Je creëert met een lead magneet niet alleen wederkerigheid maar ook voor sympathie, commitment en consistentie. Door de lead magneet maak je de websitebezoeker namelijk stapsgewijs enthousiast over jouw product of dienst. Een lead magneet maakt het tevens lastiger om aan het einde van de rit nee te zeggen tegen aankoop van het product of de dienst.

2. Hoe maak je een lead magnet?

Het maken van een goede lead magneet is niet ingewikkeld, maar het is wel belangrijk om jezelf van de concurrentie te onderscheiden. Tegenwoordig heeft bijna elke website een exit intent pop-up waarmee inschrijvingen op de nieuwsbrief worden verzameld. Omdat deze manier van leadgeneratie vaak wordt gebruikt is deze minder effectief. Met deze tips maak je een effectieve lead magneet.

Lead magneten werken goed bij mensen die in de oriëntatiefase zitten. Zorg er daarom voor dat de lead magneet een probleem oplost en direct beschikbaar is na het invullen van gegevens. Zorg er tevens voor dat de lead magneet makkelijk door te lezen is. De leadmagneet moet specifiek op een niche gericht zijn en een hoge waarde hebben voor de lead. Tot slot is een lead magneet de perfecte kans om jouw expertise te tonen.

Afhankelijk van in welke fase van de klantreis een lead zich bevind, gebruik je een unieke lead magneet. Een websitebezoeker die jouw website voor het eerst bezoekt is misschien geïnteresseerd in een unieke welkomstvideo. Een bestaande klant is daarentegen meer geïnteresseerd in aanvullende informatie over eerdere aankopen of nieuwe producten en diensten. Houd hier rekening mee bij het ontwerpen van de lead magneten.

2.1 Maak zelf een lead E-book met behulp van Canva

Zoals je nu weet bestaat een lead magneet uit een waardevol document waarmee je websitebezoekers overhaalt om contactgegevens bij jou achter te laten. Voor de één is het daadwerkelijk schrijven van zo’n leadmagneet leuk en uitdagend, maar voor de ander is het schrijven van een lead magneet een enorme last. Het schrijven van een E-book kan bijvoorbeeld veel tijd in beslag nemen als je de juiste tools niet kunt vinden.

Maak zelf een E-book met behulp van Canva. Canva is een online tool waarin je verschillende templates vind voor het maken van onder andere E-books. Je kunt Canva gebruiken voor het maken van een kaft en door pagina’s toe te voegen kun je met verschillende templates een compleet E-book in elkaar zetten. Je kunt de templates van Canva snel en eenvoudig aanpassen en als je een abonnement afsluit dan krijg je toegang tot alle Canva Pro opties. Om het E-book te kunnen publiceren kun je de bestanden van Canva op verschillende manieren opslaan. Kies in dit geval bijvoorbeeld voor een PDF-bestand van het volledige E-book.

2.2 Een gratis calculator creëren met Calconic

Als je diensten aanbied met prijzen die gebaseerd worden op specifieke opties of wensen dan is een gratis calculator een creatieve lead magneet om in te zetten. Met een calculator kun je de klant een prijsindicatie geven van gepersonaliseerde diensten. Denk bijvoorbeeld aan diensten als webdesign en fotografie. Je kunt een calculator in principe inzetten als een laagdrempelige schatting van een offerte. Door de mogelijkheid te geven om de voorlopige offerte door te sturen naar een e-mail adres verzamel jij leads.

Met Calconic kun je een gratis calculator maken met behulp van een template. Je kunt ook beginnen met een blanke pagina om de calculator zelf te ontwerpen. Het platform van Calconic spreekt voor zich, maar je hoeft het platform niet zelf te ontdekken. Na de gratis aanmelding krijg je een video te zien waarin je stap voor stap leert om een calculator te maken. Aan het einde van de video kun je zien hoe je de embedded code kunt maken. Door deze te kopiëren kun je de calculator op elke gewenste plek op jouw website plaatsen.

2.3 Boek een gratis sessie via Calendly

Voor sommige klanten is persoonlijk contact belangrijk om een keuze te kunnen maken. Zeker als het gaat om nieuwe klanten die jouw bedrijf nog niet kennen. Voor deze klanten is het slim om een gratis sessie weg te geven in ruil voor contactgegevens. Tijdens deze sessie maken klanten kennis met jou, jouw bedrijf en de diensten/producten die je verkoopt. Er moet ook ruimte zijn voor de lead om vragen te stellen.

Boek een gratis sessie met behulp van Calendly om mensen op een effectieve manier te stimuleren om gegevens bij jou achter te laten. Met Calendly kun je op een eenvoudige manier aangeven op welke dagen en tijdstippen jij bereikbaar bent. Leads kunnen in de agenda aangeven wanneer zij beschikbaar zijn en als er een dag en tijd is vastgesteld dan wordt de afspraak automatisch in de agenda van beide partijen gezet. Je kunt de agenda delen met een embedded code in jouw website of door de link van Calendly door te sturen naar de lead. Is er een afspraak gemaakt die onverhoopt niet door kan gaan? Dan kunnen alle partijen de meeting met één klik op de knop verzetten.

Calendly neemt werk bij het plannen van afspraken uit handen. Zowel de boekingen als herinneringen voor de meeting en de follow up worden door Calendly geregeld. Als kers op de taart is Calendly gratis voor gebruikers die één op één meeting willen plannen. Je kunt Calendly tot slot ook gebruiken via een applicatie op je telefoon.

3. Maak gebruik van de lead magnets van FPB Media

Je komt er pas achter welke lead magneten voor jouw bedrijf werken wanneer je begint met testen. Bij GigaLeads testen wij verschillende lead magneten op unieke landingspagina’s. Wij maken gebruik van de social media kanalen waar jouw doelgroep aanwezig is. Hier werken wij met betaalde advertenties om jouw verhaal aan de juiste doelgroep te vertellen.

Deze advertenties leiden naar een unieke converterende landingspagina met alle informatie over jouw aanbod. Hier kunnen potentiële klanten hun gegevens achterlaten waarna jij aan de slag kunt met leadopvolging. Bij GigaLeads zetten wij ons in om MKB’ers en zelfstandige ondernemers te voorzien van een winstgevende stroom van leads. Dit doen wij met behulp van een bewezen en geautomatiseerde wijze van leadgeneratie. Neem nu contact met ons op voor gratis advies van GigaLeads.


4. 9 elementen van een affectieve lead magnet op een rij

Samengevat kunnen we een effectieve leadmagneet opdelen in 9 duidelijke elementen. Als de lead magneet hieraan voldoet dan is de kans groot dat de lead magneet tot een stroom van leads leidt. Dit zijn de 9 elementen van een effectieve lead magneet op een rij.

  1. De lead magneet staat volledig in lijn met een specifieke dienst of product.

  2. Je biedt waarde door met de lead magneet een oplossing aan te bieden.

  3. De oplossing is concreet, specifiek en behulpzaam.

  4. Je legt de focus op één probleem, dienst of product.

  5. Het resultaat van de oplossing is duidelijk.

  6. Na het achterlaten van gegevens is de lead magneet direct beschikbaar.

  7. Wees kort en krachtig in het inschrijfformulier voor de lead magneet.

  8. Geef alleen waardevolle informatie.

  9. De boodschap en het design van de lead magneet hebben een professionele uitstraling.

Met een goede lead magneet werk je niet alleen aan het verzamelen van leads. Je zorgt er ook voor dat jouw bedrijf als waardevol, professioneel en betrouwbaar wordt ervaren. Begin vandaag met het verbeteren van leadgeneratie binnen jouw bedrijf door een plan te maken voor het creëren van lead magneten. Heb je na het lezen van dit artikel nog hulp nodig bij het maken van een lead magneet? Neem dan snel contact met ons op voor gratis advies.

Back to Blog

Wij zijn LeadFixers. Onze missie is om jou op weg te helpen in een evoluerende digitale wereld.

Menu

Overig

KVK: 86604341

BTW: NL864020272B01

IBAN: NL32 RABO 0198 0052 88

BIC: RABONL2U

Leads Fixen?

Ontvang maandelijks gratis tips & tricks!

Wij zijn LeadFixers. Onze missie is om jou op weg te helpen in een evoluerende digitale wereld.

Menu

Overig

KVK: 86604341

BTW: NL864020272B01

IBAN: NL32 RABO 0198 0052 88

BIC: RABONL2U

Leads Fixen?

Ontvang maandelijks gratis tips & tricks!

© Copyright 2023 LeadFixers. Powered by Baas Systeem | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene Voorwaarden